Dans kompani mariposa
  • HEM
  • OM
  • DETTA HÄNDER NU
  • REPERTOAR
    • OREDAN
    • Drottningen Dansar
    • Flyttfiskar
    • FISKA HAJ!
    • I randen av en skog
    • ´0´MÄRKT
  • SKAPANDE SKOLA OCH FÖRSKOLA
    • PROJEKT UNDER COVID-19
    • OREDAN
    • OREDAN TYRESÖ 2020-2021
    • DANSANDE LÄRANDE
    • BERÄTTA MED KROPP OCH SJÄL
    • GÅ MED ELLER MOT STRÖMMEN
    • LJUDA MED KROPPEN
    • BILDER BERÄTTAR
  • UNGA MARIPOSA
  • KONTAKT

PROJEKT FÖR BARN OCH UNGA
​under covid-19

MARIPOSAs konstnärliga ledare, Helena Lambert arbetar även som konstnärlig ledare och projektledare för STADSRÖRA .
STADSRÖRA (www.stadsröra.se) är ett konstprojekt och en konstgrupp som tillsammans med olika individer och grupper utforskar våra gemensamma offentliga rum. Nedan följer en serie workshops som är skräddarsydda för det ansträngda läge vi befinner oss i just nu där erfarenheter från både MARIPOSA och STADSRÖRAs verksamheter förenas i olika kreativa utomhusprojekt.
Projekten finns som nedladdningsbara PDF:er om ni scrollar längst ned på sidan. 
​GOD LÄSNING OCH VI HOPPAS PÅ SAMARBETE!

MÖTESPLATS: KROPP - LANDSKAP

I den ansträngda tid vi lever i just nu kan danskonsten fylla många funktioner. Som ett resultat av den pågående Corona-pandemin har vi gradvis tvingats in i ett förhöjt medvetande om vår mänskliga sociala kontakt och icke-kontakt. Vikten av det sociala spelas ut både i det virtuella och fysiska rummet men det är lätt att känna tomhet när det vi tar för självklart, den fysiska närvaron med varandra, tas ifrån oss. Den mänskliga kontakten går såklart inte att ersätta, men det finns mycket rikedom i vår icke-mänskliga omgivning som kan vi kan utforska tillsammans under lekfulla och trygga former, som i sin tur kan skapa en ny typ av sammanhållning. Med tanke på den sociala distans vi nu behöver förhålla oss till vill Lambert och Lindström ta tillfället i akt och förflytta fokus från oss själva och vår mänskliga interaktion till ‘det som omger oss’. När vi inte kan närma oss varandra, hur kan vi stället lyfta blicken, byta perspektiv och med vår dansande kropp, nyfiket närma oss naturen, landskapet och vår närmiljö? 

DANSBADA  (relation kropp och landskap)
​Workshopledare: Helena Lambert & Sara Lindström

Konceptet “dansbad” är utvecklat av Lambert och Lindström och inspirerat av den japanska seden “att skogsbada”. I ett skogsbad blir deltagaren lotsad av en guide till en fördjupad kontakt med den omgivande miljön - att ta in skogen med alla sinnen -  en närvarande, sensorisk kontakt med en levande miljö som både ger en förhöjd estetisk upplevelse men också återhämtning och läkning. Det finns inget krav på att prestera utan fokus ligger på sensorisk samexistens. I den här workshopen lotsar Lambert och Lindström eleverna stegvis in i ett “dansbad”. Vi möts i en skog, eller ett parkområde nära skolan där det är tryggt att röra sig. Vi gör olika former av lekfulla sensoriska uppvärmningsövningar enskilt, i par och i grupp för att sedan “möta landskapet” i ett längre pass där kroppens position och förhållande till mark, träd, objekt utforskas. Hela workshopen går ut på att möta omgivningen på nya sätt - för att både upptäcka nya perspektiv hos sig själv och i miljön. 
Picture
Foto: Sara Lindström
​Längd: 40 x 40 min plus avslutande reflektion 20 min. Totalt 100 min. 
Målgrupp: Alla åldrar fungerar - från förskola till årskus 9. Även särskola. 
Antal elever/barn: Helklass, halvklass eller i mindre grupp beroende på önskemål
Kostnad: 5500 kr. Vi träffar gärna två klasser och gör två workshops per dag. 

Utveckling/fördjupning: Den här workshopen går att utveckla till flera tillfällen. Varje gång ett dansbad upprepas kan erfarenheten av landskapet fördjupas och berikas. Nya perspektiv och förhållandet mellan kropp och landskap uppdagas för deltagarna. Det normativa rörelsemönstret vi vanligtvis intar i landskapet blir tydligt och nya rörelsemönster blir möjliga. ​

TÄRNINGEN ÄR KASTAD - en slumpvandring i landskapet (koreografi/film)
​Workshopledare: Helena Lambert & Sara Lindström

“Tärningen är kastad” är en lekfull övning i att möta sin omgivning på nya icke - normativa och oförutsägbara sätt. Eleverna får, i mindre grupper, och med hjälp av två tärningar, en som bestämmer vägen och den andra aktioner, ta sig fram genom sin närmiljö. De hamnar på platser, utför aktioner och går längs med sträckor de kanske aldrig har gjort. Kanske berättar denna lekfulla resa något nytt om både dem själva och platsen de befinner sig på? I den här workshopen använder sig eleverna av sina ipads för att dokumentera sin äventyrsfärd. Tillbaka i skolan skapar de foto eller filmsekvenser av sin slumpvandring som de visar för varandra. 
Picture
Foto: elever i åk 6, Montessoriskolan i Norrtälje, HT 2018
Längd: 40 x 40 min plus avslutande reflektion 20 min. Totalt 100 min. 
Målgrupp:  Årskus 6- 9. OBS! Vi kan även möta yngre åldrar men då utgår del-momentet “skapa film”. Fokusen är enbart på övningen “tärningen är kastad” 
Antal elever/barn: Helklass, halvklass eller i mindre grupp beroende på önskemål.
Kostnad: 5500 kr. Vi träffar gärna två klasser och gör två workshops per dag.
​Utveckling/fördjupning: “Tärningen är kastad” går jättebra att göra som en fristående workshop men den lämpar sig också som en introduktion till ett längre filmkoreografiskt projekt där eleverna, i sina grupper, fortsätter att utforska filmmediet tillsammans med plats-specifika koreografiska övningar ute i närmiljön. 

ATT SKAPA EN PLATS PÅ EN PLATS - plats-specifikt skapande
​Workshopledare: Helena Lambert & Sara Lindström

Vi beger oss ut i närmiljön i jakt på en plats. Men vad är egentligen en plats? Vart börjar den och vart tar den slut? Var är mitten? I vår omgivning finns både stora och små platser. Vissa har naturliga inramningar och andra platser är så stora att de är svåra att upptäcka. I den här workshopen utforskar vi just begreppet plats men också vad det kan innebära att skapa en plats på en plats. Genom röst, rörelser och positioner har vi möjlighet att skapa en tillfällig plats på platsen. Ett skapande rum - där tiden också ger en dimension till platsbegreppet. Gemensamt lägger vi till en dramaturgi med början - mitt och slut. Och vips så blev det ett temporärt platsspecifikt verk! En koreografisk lekstuga för de minsta och för barn med olika funktionsvarianter.
Barnen uppmuntras att utforska  sin närmiljö men de får också prova att påverka den. Workshopen kan, förutom att ge fördjupad kropps- och rumsuppfattning och utlopp för kreativa idéer och samskapande, även ge en insikt om hur vi kan “skapa plats” och “ta plats” genom att verkställa våra idéer i den fysiska världen.
Picture
Foto: Sara Lindström
Längd: Utflykten: 100 minuter inkl mellis eller 3 besök a 40 minuter.
Målgrupp:  Förskola (4-5 år), åk F-1, särskola
Antal elever/barn: Helklass, halvklass eller i mindre grupp beroende på önskemål.
Kostnad: Utflyktformat: 5500 kr.  3 workshops: 6 500kr (att rekommendera). Vi träffar gärna två klasser och gör två workshops per dag. 
​
Utveckling/fördjupning: Den här workshopen går att göra i ett utflyktsformat eller i tre återvändande kortare workshops vilket ofta passar de yngre barnen. Workshop 1: “Att hitta en plats”. Workshop 2: “Platsens själ”. Workshop 3: “En händelse på platsen.” 
​

BILDER BERÄTTAR
Workshopledare: Helena Lambert & Katarina Rosén

I den här workshopen utforskar vi relationen mellan plats och kropp och berättelse genom koreografi och fotografi. Vi använder oss av verktygen ’perspektiv’, ’inramning’, ’iscensättning’,  ’fysisk relation’ och ’tolkning’ för att lekfullt vända och vrida, zooma in och zooma ut på världen vi har omkring oss och inom oss. 

Genom att studera och experimentera med kroppars placering på en plats utforskar vi både kroppen, platsen och dess relation. Vi testar sedan i en serie bilder hur man kan berätta något alldeles vardagligt och vanligt om kroppen och platsen, eller något extraordinärt, genom medveten placering av ’kroppen i rummet’.  Eleverna får öva sig i att förstärka det dom redan ser på en plats eller pröva att förändra platsens innebörd, genom hur de väljer att placera kroppen på platsen och  från vilket perspektiv och med vilken inramning de väljer att fotografera motivet. 

I ett uppföljande webinar och tillsammans med elevernas bildspel öppnar vi för samtal kring bildberättande och tolkning. För hur medvetet vi än väljer perspektiv, motiv och inramning för vår berättelse om kropp och plats kan vi ändå inte styra över betraktarens tolkning. 

Allt detta utforskar vi  med 6 i-pads, genom sceniska och koreografiska övningar, genom att leka med ovan presenterade begrepp/verktyg och genom att fotografera och resonera.  
​

Varför?  
Källkritik: Workshopen öppnar upp för källkritiskt granskande av bildberättande. I vår föreläsningsdel och i uppföljande samtal berör vi allt från reklamfoto, dokumentär och konstfoto till bildstories på sociala medier. Bilder både konstruerar och re-konstruerar verklighet. I en tid där det ibland kan vara svårt att skilja på fakta och fiktion känns denna workshop angelägen och vi lägger ett stort avslutande kapitel på just ’tolkning’ och budskap. 
Sociala relationer: För många elever på högstadiet handlar en stor del av vardagen om sociala medier och att följa varandras ”stories” på snapshat och instagram. Den här workshopen kan vara en ögonöppnare för hur vi hela tiden berättar våra liv och följer andras liv genom ofta rekonstruerade och väl utvalda ögonblick och bilder. 
Befriande avpersonifierande:  I en jag-fixerad tid upplever vi att många av de elever vi har träffat i denna workshop verkligen njuter av att få använda kroppen på nya sätt framför kameran, där de inte behöver ta ansvar för hur deras person och hur sammanhanget på bilden kan uppfattas socialt. De får helt enkelt en känsla av att jobba konstnärligt med foto, plats och kropp.
Picture
Foto: elever i Montessoriskolan, åk 9, HT 2018
Längd: STEG 1. 20 min videopresentation av projektet med inspirationsmaterial och begreppbeskrivning. OBS! Detta görs i projektets ursprungliga form "live" men p.g.a Covid-19 skickas i stället en videolänk till en "videoföreläsning".
STEG 2. 100 min utforskande av kropp i bild och landskap utomhus. 
STEG 3: Bildspel av elevernas bilder, feed-back samt lärarhandledning som utgår från de begrepp vi har jobbat med  skickas till skolan (ca 40 minuter).  
Total projektlängd: 160 minuter. 
Målgrupp:  åk 7-9
Antal elever/barn: Helklass, halvklass eller i mindre grupp beroende på önskemål.
Kostnad: 10 000 kr per klass. 
​Utveckling/fördjupning: Den här workshopen går att  fördjupa till två fysiska möten där eleverna gång två, utifrån feed-back på sina bilder, kan gå in i en djupare förståelse och ett djupare utforskande av bildberättande genom hur kropp och landskap möts. Vid fördjupning tillkommer kostnad a 5000 kr för ytterligare en workshop och ett bildspel på 5500 kr. 

NEDLADDNINGSBAR INFORMATION:

PDF 1: MÖTESPLATS: KROPP-LANDSKAP:
​
Tre olika workshops som Lambert och Lindström/STADSRÖRA kan erbjuda under de förordnanden som gäller under Corona.
​F
ör förskola till årskurs 9 och särskola. 
PDF 2: BILDER BERÄTTAR
​
En fotokoreografisk workshop som Helena Lambert och Katarina Rosén kan erbjuda under de förordnanden som gäller under Corona.
​För  årskurs7- 9 och särskola. 
lambert_lindstrÖm_stadsrÖra.pdf
File Size: 4046 kb
File Type: pdf
Download File

bilder_berÄttar_-_scenkompani_mariposa_.pdf
File Size: 4873 kb
File Type: pdf
Download File

 © 2020 SCENKOMPANI MARIPOSA all rights reserved 
 
© Mariposa LOGO MADE BY Lella Labolina Lif
  • HEM
  • OM
  • DETTA HÄNDER NU
  • REPERTOAR
    • OREDAN
    • Drottningen Dansar
    • Flyttfiskar
    • FISKA HAJ!
    • I randen av en skog
    • ´0´MÄRKT
  • SKAPANDE SKOLA OCH FÖRSKOLA
    • PROJEKT UNDER COVID-19
    • OREDAN
    • OREDAN TYRESÖ 2020-2021
    • DANSANDE LÄRANDE
    • BERÄTTA MED KROPP OCH SJÄL
    • GÅ MED ELLER MOT STRÖMMEN
    • LJUDA MED KROPPEN
    • BILDER BERÄTTAR
  • UNGA MARIPOSA
  • KONTAKT